zaterdag 20 september 2008

Jan Mulder doopt Winschoten, Scheemda en Reiderland om tot Oldambt

De oud-voetballer en columnist Jan Mulder heeft zaterdag op het gemeentehuis van Winschoten gezegd dat op 1 januari 2010 de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland in Groningen gezamenlijk verder zullen gaan onder de naam Oldambt.

Janny Vlietstra, de burgemeester van Winschoten, zegt dat Jan Mulder een leuke conference gaf en allemaal toespelingen maakte op de huidige namen van de plaatsen.

De bekende Nederlander Mulder woonde vanaf zijn derde jaar in Winschoten en is op dit moment woonachtig in de gemeente Scheemda.

De drie gemeenten in het noordoosten van de provincie Groningen tellen bij elkaar ongeveer 40.000 inwoners. De kiesgerechtigde bewoners konden deze maand hun stem uitbrengen op een nieuwe naam, en konden daarbij kiezen uit Oldambt, Reiderland en Winschoten.

Vanaf donderdag zullen de drie gemeenten de nieuwe naam al gaan voeren.

Vlietstra zal niet de nieuwe burgemeester worden van de kersverse gemeente, want in 2010 zullen er een nieuwe gemeenteraad en een nieuwe burgemeester worden geïnstalleerd.

De drie gemeenten liggen in een historische landstreek die Oldambt heet. Het Oldambt is van oudsher een landbouwgebied. Het is een dunbevolkte streek die economisch nog weinig ontwikkeld is.

Scheemda was in 1990 al samengevoegd met Midwolda en Nieuwolda.

Reiderland, een gemeente aan de zeearm de Dollard, is ook in 1990 ontstaan uit de samenvoeging van Beerta, Finsterwolde en Nieuweschans. Het dorp Nieuweschans is de meest oostelijke plaats in Nederland.

Met Reiderland grenst de nieuwe gemeente aan Duitsland. Ten noorden van Oldambt ligt Delfzijl, ten zuiden liggen Bellingwedde en Pekela. Ten zuidwesten ligt Veendam en ten oosten van Oldambt liggen Menterwolde en Slochteren.

"Blauwestad"
De nieuwe gemeente Oldambt behoort tot de zogenoemde “Blauwestad” in het oosten van Groningen. Blauwestad is ruwweg gelegen tussen de plaatsen Winschoten, Midwolda, Oostwold, Finsterwolde en Scheemda.

Hier is ook het Oldambtmeer aangelegd, een groot wateroppervlak met woonkavels, om de regio leefbaarder te maken en de werkgelegenheid te vergroten.

Nu de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland worden samengevoegd is het de bedoeling dat het gebied nog een extra impuls krijgt. Door de herindeling neemt het aantal gemeenten in Groningen af van 25 naar 23.